User Tools

Site Tools


documentatie_uit_de_cloud_toevoegen

Documentatie en uitgangspunten toevoegen


Met cloudoplossingen zoals OneDrive van Microsoft, Dropbox of Google’s Drive kan je gemakkelijk van je grex-project één compleet dossier maken door alle onderbouwingen, rapporten, lijstjes en onderliggende berekeningen aan je Sumsonite-project toevoegen.

Al deze cloudopslagdiensten zijn via internet te bereiken en kunnen via handige installatietools ook op je laptop of pc geïnstalleerd worden zodat je gemakkelijk bestanden van en naar de bestandsmappen van je Windows-verkenner kan verslepen.

Hieronder laten we je zien hoe dit moet in Onedrive. Voor de andere cloudopslagdiensten werkt dit in principe op dezelfde wijze.

Een link naar je document maken kan je op twee manieren doen:

1. Direct via je Windows Verkenner Als Onedrive is geïnstalleerd op je computer dan werkt dit het meest eenvoudig. Klik met je rechtermuisknop op het juiste bestand en kies 'Onedrive Koppeling delen'.

2. Via de cloudopslagdienst op het web Wanneer Onedrive niet in je Windows-verkenner is geïnstalleerd, log dan op het web in op je cloudopslagdienst en navigeer naar het juiste bestand dat je aan je Sumsonite-project wilt koppelen en klik het aan met je rechtermuisknop. Je ziet dan het volgende dialoogvenster… klik hier 'Share'

en kies de gewenste instellingen.

Er wordt een link naar dit document aangemaakt met de geselecteerde instellingen. Klik op de knop 'Copy' of selecteer deze link met je muis en kopieer deze (ctrl-c) naar je klembord.

Document koppelen aan je Sumsonite-project. Ga nu weer naar Sumsonite, selecteer het juiste project en ga naar tabblad Documentatie en plak de link (ctrl-v) in de juiste regel in het tabblad 'Documentatie'.

De bovenste zes regels zijn gereserveerd voor de meer algemene documenten zoals bijvoorbeeld het bestemmingsplan, de ontwikkel-overeenkomst of een stedenbouwkundige verkaveling. Je kan deze zelf ook benoemen. Daaronder kan je voor elke regel in je grex een document koppelen, bijvoorbeeld de sloopkostenraming, een onderbouwing van de verwervingen, een saneringsrapport etc.


Vanaf nu heb je een actieve link vanuit Sumsonite naar dit bestand gelegd. In de tabbladen -Start - Projectgegevens- en -Grex-Raming en fasering- is nu achter het regelnummer waaraan je de onderbouwing hebt toegevoegd, het tekentje 'doc' verschenen. Dit betekent dat bij deze kostenpost een onderbouwing te vinden is. Als je op het nummer klikt, wordt een nieuw venster geopend waarin de onderbouwing wordt vertoont.

De link naar het bestand is actief. Dit wil zeggen dat als de beheerder van de onderbouwing daar iets in veranderd, je de aanpassing direct ziet als je de link weer opnieuw opent. Zo hoef je als opsteller van een grex met bijlagen en onderbouwingen maar éénmaal de bijlage aan het project in Sumsonite te verbinden waarna je alleen nog maar je onderbouwingen indien nodig hoeft aan te passen.

Met Onedrive kan je onder andere Word-, Excel en Powerpointbestanden koppelen en kiezen of deze alleen read-only zijn of ook door derden in de webbrowser bewerkt en opgeslagen kunnen worden.

In Dropbox of Google's Drive werkt dit ongeveer hetzelfde.

documentatie_uit_de_cloud_toevoegen.txt · Last modified: 2019/01/23 10:47 by 127.0.0.1